Telečja prsa s kostjo so ena najbolj vsestranskih kosov mesa, ki navdušujejo s svojo možnostjo polnjenja in dolgega pečenja. Naravna votlina v prsih omogoča pripravo polnjene pečenke, ki jo lahko napolnimo z različnimi nadevi, kot so zelenjava, kruhovi nadevi ali zelišča. Med počasno peko na 160 °C se vezivno tkivo in maščoba topita, kar poskrbi za izjemno sočnost mesa in prefinjeno harmonijo okusov.

Prsa živali, vzrejenih na slovenskih kmetijah, so zaradi svežega zraka, gibanja in kakovostne prehrane bolj aromatična, enakomerno prekrvavljena in naravno mehkejša. Z dodatkom polnila in zelenjave prsa ustvarijo popolno jed, ki bo osrednji del vaše mize, bodisi za družinsko kosilo bodisi za posebne priložnosti. Kakovost mesa, ki ga izberete, je ključna za končni rezultat, zato pri nas ponujamo zgolj meso iz lokalnih, trajnostno naravnanih kmetij.

Ne glede na to, ali se odločite za klasičen nadev ali sodobno interpretacijo polnjenih telečjih prsi, vas bo ta jed vedno navdušila z bogatim okusom in mehko teksturo.

 

Recept: Polnjena telečja prsa z zelišči in kruhovim nadevom

Potrebujemo:

  • 1,5 kg telečjih prsi s kostjo
  • 250 g suhega kruha
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 jajci
  • 100 ml mleka
  • Šopek svežih zelišč (peteršilj, rožmarin, timijan)
  • Sol in poper
  • 2 žlici olivnega olja

Postopek:

  1. Pripravite nadev tako, da suh kruh narežete na manjše kocke. Na olivnem olju prepražite nasekljano čebulo in česen, nato dodajte kruh. Prelijte z mlekom, dodajte stepena jajca, sesekljana zelišča, sol in poper. Premešajte, da dobite enotno zmes.
  2. Prsa nežno zarežite, da ustvarite večjo votlino za nadev. Napolnite jih s pripravljenim nadevom in odprtino zaprite z zobotrebci ali kuhinjsko vrvico.
  3. Meso natrite s soljo in poprom ter ga na hitro popecite na vroči ponvi z vseh strani. Nato ga prestavite v pekač, dodajte malo vode ali jušne osnove in pokrijte s folijo.
  4. Pecite v pečici, segreti na 160 °C, približno 2,5 ure. Proti koncu peke folijo odstranite, da prsa lepo porjavijo.
  5. Postrezite s prilogo, kot so pire krompir, pražena zelenjava ali solata.

Polnjena telečja prsa so idealna izbira za družinska kosila ali posebne priložnosti, saj združujejo tradicijo in prefinjen okus, ki bo navdušil vse za mizo.